понедељак, 14. септембар 2015.

SPECIJALNA SRAMOTA



Specijalno tužilaštvo neće podići optužnicu, niti će voditi istragu po prijavi PDP-a za organizovani kriminal u aferi „Grandtrejd“. Izgleda da su jedva sačekali da prođe bar neko vrijeme, pa da mogu da to saopšte, mada moji izvori govore da su specijalni tužioci bili u velikom iskušenju da, odmah sutradan po podnošenju prijave, istu odbace. Za svaki slučaj. Da se ne zamjere i na sebe navuku bijes onoga ko je već jednom htio da ih ukine.

Nemaju specijalci ni vremena ni interesa da se bave pravim, organizovanim kriminalom za koji su nadležni. Ako neko ne zna za koja krivična djela je nadležno Specijalno tužilaštvo, može to pročitati na njiihovoj internet stranici Specijalno tužilaštvo nadležno je za krivična djela: - organizovanog kriminala iz člana 383a Krivičnog zakona Republike Srpske, te krivičnih djela sa elementima organizovanosti, kao i krivičnih djela povezanih sa takvim djelima ili učiniocima takvih djela, a u slučajevima kada za postupanje nije nadležno Tužilaštvo i Sud BiH.“
 
Al' zato imaju vremena da se bave svim onim za šta su specijalno zainteresovani. Bilo da imaju direktne naloge (kao u mom slučaju kada im je Dodik javno naložio da se sa mnom pozabave), bilo da imaju lične interese (doći će valjda i to vrijeme kada će se moći ispitati porijeklo imovine svakog specijalnog tužioca, uključujući i glavnog). Samo na mom slučaju organizovanog „nesavjestnog rada u službi“ potrošili su, evo, dvije godine, saslušali stotinu svjedoka, angažovali vještake, ubili se ljudi od posla. 

I zato neka nikoga ne čudi što nemaju ni vremena ni kadrova da se bave: Gradtrejdom, Trgoprodajom i Poljoprivrednom školom Bude Stankovića, Bobar bankom, Biračem, GP Krajnom i ostalim slučajevima savjestnog i organizovanog kriminala.

Samo i oni treba da znaju da će doći dan kada će se izvršiti analiza rada svakog od specijalnih tužilaca, da će se vidjeti šta su procesuirali, a šta odbacivali i po kom kriteriju. Pogotovu treba ispitati da li osnova imaju priče da tužioci u svojim „ladicama“ drže dosijee i po potrebi ih izvlače ili sklanjaju, zavisno od toga koja garnitura je na vlasti.

Iako se danas ovo čini kao utopija, ne sumnjam da je blizu dan kada će i ovo, danas nezamislivo, postati realno.

Vezani tekst:

Нема коментара:

Постави коментар